تحلیلی از آینده بازار جهانی فولاد با تکیه بر دو ابر قدرت

یک کارشناس بازارهای جهانی، تحلیلی از آینده صنعت فولاد در سال ۲۰۱۸ با تکیه بر دو ابر قدرت یعنی چین و هند ارائه کرد.
امیر رضا کاویانی با ارائه تحلیلی از شرایط آینده بازار جهانی فلزات ارائه و در بخش اول که مربوط به صنعت فولاد است بیان کرد : هر چند سال ۲۰۱۷ سال پر رونقی برای تقریباً تمامی فلزات بود اما در اکنون این سوال مطرح است که آیا این رشد و رونق در سال ۲۰۱۸ نیز ادامه خواهد داشت؟
در این رابطه ابتدا وضعیت فولاد مورد بررسی قرار می گیرد. این محصول در سطح جهانی، معیاری برای رونق اقتصادی محسوب می شود، زیرا هم در خودرو و هم در ساختمان و هم در دیگر صنایع کاربرد زیادی دارد. از یک طرف افزایش قیمت فولاد می تواند پیامدهای منفی برای سایر بخش های اقتصادی دنیا به وجود آورد. علاوه بر این افزایش مصرف آن نشان رونق اقتصادی دنیا است.
>چین به عنوان ابرقدرت تولید کننده و مصرف کننده فولاد در دنیا این مسئله را به خوبی درک کرده که باید صنعت فولاد هم در رونق بماند و هم باعث رکود در دیگر بخش های اقتصادی نشود. اقتصاددان های زیرک چین به درستی درک کرده اند که شخصی مثل دونالد ترامپ که تاجری همه فن حریف هست می تواند با وضع عوارض واردات بر محصولات چینی عملا باعث ایجاد بحران در صنایع فولادی چین گردد. در این میان اروپا نیز قبلا با وضع مجازات هایی علیه چین و دامپینگ این کشور ، فشار مضاعفی وارد کرد. از این رو چین که به سرعت خود را با شرایط روز هم سان می سازد با متعادل کردن تولید و به بهانه های زیست محیطی، نرخ فولاد را از نیمه سال ۲۰۱۷ افزایش داد و در عین حال در فصل سرد با تعطیلی کارخانه های خود هم ژست زیست محیطی گرفت و هم سودسازی شرکت ها را افزایش داد و قیمت ها و فروش محصولات را تضمین کرد. البته در حدی که به سایر صنایع ضربه ای وارد نشود.
بنابراین بعید به نظر می رسد چین به راحتی به ظرفیت های قبل از محدودیت ها باز گردد اما چون رشد صنعتی ۲۰۱۸ حدود ۵٫۸ درصد پیش بینی شده ، این کشور سعی بر تمرکز بر استفاده فولاد در صنایع داخلی و استفاده از ارزش افزوده در صادرات محصولات به سایر نقاط دنیا دارد که با این اقدام هم جلوی ضربه با توجه به وضع عوارض ضد دامپینگ بر صنایع فولادی را گرفته و سبب افزایش بیش تر قیمت در برابر کاهش ملایم تولید شده، و همچینین به اهداف توسعه ای و زیست محیطی خود جامه عمل پوشانده است.

هند؛ کشوری که معادلات را بر هم می زند
اما قدرت تاثیر گذار جدیدی در آسیا به وجود می آید که معادلات را به نفع تقاضا بالا می برد. کشور هند این قدرت نو ظهور اقتصادی با ظرفیت های بالایی که دارد می تواند به راحتی معادلات منطقه ای مواد اولیه به خصوص فولاد را به هم بریزد. هندی که قصد دارد در کنار در آمد های توریستی به رکوردهای جدید دنیا دست یابد که از آن جمله می توان به ساخت جاذبه های جدید مانند بلندترین مجسمه دنیا اشاره داشت.
هند در صنعت فولاد برای کسب مقام دوم تولید کنندگان جهانی فقط ۳ میلیون تن با ژاپن فاصله دارد و برای عبور از این حریف با افزایش سطح ظرفیت در زیرساخت ها مثل کارخانه های تولید آهن اسفنجی سبب شد مقام اول را از دست ایران در آهن اسفنجی خارج کند. این کشور تولید ۳ میلیون مسکن برای سه سال آینده را در دستور کار قرار داد که سبب فشار بر تقاضای سنگ آهن و گندله در سطح جهان و عامل تحریک تقاضا و یا حداقل جلوگیری از کاهش قیمت ها است.
چشم انداز فولاد در جهان به واسطه رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته، مثبت بوده و صنایع فولاد دنیا با خروج از رکود و بحران سه سال اخیر، آینده مثبت اقتصادی در سال ۲۰۱۸ را انتظار دارند. ترس از برگشتن به بحران سه ساله گذشته به فراموشی سپرده شده و کشورهای جدید فولادساز آماده اند تا بازار شرکت های چینی را در سطح جهان از آن خود کنند و بازارهای نو ظهور جدید هم تضمین کننده رونق اقتصادی و تقاضا در صنایع فولادی در سال ۲۰۱۸ هستند.
منبع:اتحادیه طلا، سکه و ارز تهران