دردسر ساز شدن فرار مالیاتی دلالان آهن قراضه

توجه نکردن بعضی از فروشندگان قراضه به موضوع پرداخت مالیات سبب ایجاد آشفتگی در کل زنجیره فولاد میشود. مالیات بر ارزش افزوده که در حقیقت نوعی از مالیات بر مصرف است در سراسر دنیا دریافت میشود و در حال حاضر پیشرفتهترین نحوه دریافت مالیات شمرده میشود. از این رو اجرای آن باید ادامه پیدا کند اما واقعیت امر این است که زنجیره اجرای این قانون باید کامل باشد.
فرار مالیاتی و ایجاد آشفتگی در کل زنجیره فولاد
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه در کشور ما متاسفانه بعضی از حلقههای زنجیره در حوزه فولاد به درستی عمل نمیکنند، تصریح کرد: بهعنوان نمونه فروشندگان قراضه آهن صرفاً دلالی میکنند و هیچ گونه هزینهای بهعنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت نمی کنند اما تولیدکنندگان شناسنامهدار بدون اینکه اعتباری برای آن دریافت کرده باشند، باید این هزینه را پرداخت کنند. وی افزود: بر این اساس، این عدم شفافیت در زنجیره تامین مواد اولیه تولید فولاد مخصوصاً در فروش آهن قراضه، هزینههای گزافی را بابت مالیات ارزش افزوده به تولیدکنندگان خصوصی فولاد تحمیل میکند.
رسول خلیفهسلطانی ادامه داد: در خصوص بحث مالیات ارزش افزوده و گردن ننهادن بعضی از فروشندگان قراضه به این الزام قانونی باید گفت که این مسئله باعث ایجاد آشفتگی در کل زنجیره فولاد میشود، زیرا واحدهای ذوب فولادی که برای حفظ تولید و جلوگیری از تعطیلی کارخانه خود مجبور به خرید قراضه بدون فاکتور(ایمنی) از فروشندگان محلی قراضه و عدم دریافت مالیات ارزش افزوده آن میشوند، ناچار هستند شمش تولیدی خود را هم بدون مالیات ارزش افزوده و بدون فاکتور رسمی به واحدهای نوردی بفروشند، این زنجیره ناقص تا مصرفکننده نهایی ادامه مییابد؛ طوری که واحدهای نورد نیز ناگزیرند محصولات تولیدی خود را بدون فاکتور رسمی به خریدار بفروشند. این روند همچنان ادامه پیدا میکند. در این زنجیره معیوب، واحدهای تولیدی هم که ناچاراً به علت کمبود نقدینگی و الزام به تامین مواد اولیه در این چرخه گرفتار شده اند، متحمل جرایم سنگین مالیاتی و زیانهایی از این بابت میشوند.
بهره برداری مناسب از قراضه در گرو توسعه واحد های فرآوری قراضه
رسول خلیفهسلطانی بر این اعتقاد است: در حال حاضر اکثر قراضههایی که فرآوری نشدهاند، بهصورت غیررسمی خرید و فروش میشوند و همین قراضهها هستند که کاربرد از آن ها در کارخانههای ذوب فولاد، در بخشی از موارد موجب بروز مشکلات زیست محیطی در آن واحد تولیدی میشود.همچنین به علت ناخالصیهای موجود در این قراضهها، مقدار مصرف انرژی و پرت در فرآیند تولید در واحدهای ذوب فولاد بالا خواهد رفت. قراضههای فرآوری نشده سبب افزایش ریسک آلایندگی واحدهای تولیدی میشوند.خلیفهسلطانی خاطر نشان کرد: به نظر می آید راهکار بهره برداری مناسب از قراضه در واحدهای ذوب فولاد به گسترش واحدهای فرآوری قراضه مرتبط است؛ چرا که از طرفی مسائل زیست محیطی در این واحدها تحت نظارت قرار دارد و دغدغههای سازمان محیط زیست در این مورد مرتفع میشود و از سوی دیگر به علت ساختار رسمی واحدهای فرآوری قراضه، خرید و فروش غیررسمی قراضه بدون پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به حداقل میرسد.
این موضوع موجب رهایی نورد بسیاری از واحدهای ذوب از مشکلات و جرایم مالیاتی و نیز بر طرف شدن آشفتگی و ایجاد ثبات در بازار شمش و محصولات طویل فولادی شده است. او تصریح کرد: پیشنهاد میشود وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری سازمان محیط زیست به دنبال توسعه و تقویت واحدهای فرآوری قراضه باشند، زیرا حمایت از این واحدها و ایجاد روشی برای توسعه فعالیت آن ها نتایج زیر را در پی خواهد داشت.
منبع:دنیای اقتصاد