دوره پسا داعش فرصتی برای صادرات محصولات طویل فولادی
منطقه خاورمیانه در سالهای اخیر رشد مورد انتظار تقاضای محصولات طویل فولادی را برآورده نکرده است. جنگ و نا آرامی طی سالهای گذشته در کشورهایی نظیر عراق و سوریه روند رشد و توسعه را به شدت تحت تأثیر قرار داد و کشورهایی همچون عربستان و امارات نیز رشد و توسعه پیشین را نداشتند.
با ورود به دوره پسا داعش روند ساختوساز ویرانهها در منطقه آغاز شده و انتظار میرود تقاضای محصولات طویل فولادی افزایش یابد. دورنمای بانک جهانی از کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز مطلوب بود که میتواند گواهی بر رشد تقاضای بیشتر در منطقه باشد. با توجه به آمار واردات محصولات طویل فولادی در بازه زمانی ۲۰۱۶ -۲۰۱۳ مشاهده می شود که بیش ترین حجم واردات مربوط به کشورهای امارات متحده عربی، عربستان سعودی، عراق و البته ایران بوده است. هر چند در سالهای اخیر واردات محصولات طویل فولادی با رشد چندانی همراه نبوده، ولی بهنظر میآید آینده متفاوتی در انتظار واردات این قبیل محصولات باشد.
با اتمام دوره بحران در منطقه به ویژه در کشورهای عراق و سوریه، فرصت بازسازی شهرهای ویران شده بر اثر جنگ فراهم شده است. از این رو انتظار میرود تقاضای آتی محصولات طویل فولادی (به خصوص محصولات فولادی ساختمانی مانند میلگرد) در این کشورها افزایش یابد. از آن جایی که شرکتهای تولید محصولات فولادی در این کشورها وجود ندارد، واردات به عنوان منبع اصلی تأمین تقاضای این کشورها خواهد بود. علاوه بر ساختوساز، فرصت گسترش صنایع در این کشورها نیز بر قوت تقاضا میافزاید.
بخش قابل ملاحظه ای از صادرات فولاد در خاورمیانه در اختیار ترکیه
به لحاظ تولید فولاد در منطقه خاورمیانه جایگاه کشور ایران بسیار قابل توجه است ولی این در حالی است که بخش قابل ملاحظه ای از بازار محصولات طویل کشورهای خاورمیانه در اختیار ترکیه قرار دارد. ارزش صادرات میلگرد ترکیه به خاورمیانه در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۱٫۲ میلیارد دلار بوده و پس از ترکیه، اوکراین و بعد از آن قطر به ترتیب در مقامهای دوم و سوم قرار داشته اند؛ به این ترتیب در نگاه نخست بهنظر میآید که ایران در کسب سهم از بازارهای خاورمیانه عملکرد مناسبی نداشته است.
کشورهای منطقه در حال حاضر در برهه زمانی حساسی قرار دارند. بازسازی شهرها در دوران پسا داعش به همراه برگزاری وقایع بینالمللی نظیر جام جهانی ۲۰۲۰ در قطر سبب میشود تقاضا برای محصولات فولادی طویل به سرعت افزایش پیدا کند. در میان بهدلیل روابط سیاسی نهچندان مناسب با کشورهای عرب زبان حاشیه خلیج فارس، مخصوصا کشوری نظیر عربستان، چندان احتمال نمیرود که ایران بتواند سهم قابل ملاحظه ای از بازار این منطقه را بهدست آورد.
در کشورهایی نظیر عراق و سوریه با توجه به روابط سیاسی و تجاری متفاوت، ایران میتواند جایگاه مناسبتری را در بازار وادراتی محصولات طویل فولادی این کشورها به دست آورد.با توجه به این که این کشورها در حال توسعه هستند بنابراین افزایش تقاضا در بلند مدت ادامه خواهد داشت و در صورتی که ایران در حال حاضر موفق شود سهم قابل توجهی از بازار وادراتی این کشورها را کسب کند، این روند می تواند در بلند مدت نیز ادامه پیدا کند.
منبع:اخبار فلزات