37741350-55 031

فولادی‌ها باید سیاست صادراتی در پیش بگیرند

شمش فاسلب ،بیلت،بلوم
توسط: آهنکو امتیاز:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars شما هم به این مطلب امتیاز دهید
Loading...
۱۱:۴۰ ۲۸ آذر ۹۶

در لایحه بودجه سال آینده حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان برای طرح‌های عمرانی در قالب تملک دارایی‌های سرمایه‌ای پیش‌بینی شده است

این رقم اگرچه نسبت به ۶۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان لایحه امسال کاهش قابل توجهی ندارد، ولی در مقایسه با ۷۱ هزار میلیارد تومانی که مجلس شورای اسلامی نسبت به آن اصرار داشت و در جریان تصویب قانون بودجه آن را مصوب کرد تا ۱۰ هزار میلیارد تومان کاهش داشته است. کاهش هزینه‌های عمرانی سال آینده برای صنایع معدنی چشم‌انداز روشنی را نشان نمی‌دهد. در این میان فولادسازانی همچون میلگردسازان که محصولات آن ها در پروژه‌های عمرانی مورد به کار می رود ممکن است با بازاری بی‌رونق‌تر نسبت به امسال مواجه شود. البته دست‌اندرکاران این حوزه بر این اعتقادند که واحدهای تولیدی درسال آینده باید بیش از گذشته به سمت صادرات گرایش یابند.

لزوم صادراتی شدن واحدهای تولیدی

سازمان‌هایی که طرح‌های توسعه‌ای فولادسازی زیر نظر آن هاصورت می گیرد نیز با کاهش بودجه‌ای برای سال آینده مواجه هستند. در این‌باره منصور یزدی‌زاده، مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران عنوان کرد: در بودجه‌ای که برای این واحدها در نظر گرفته شده، طرح‌های عمرانی و پروژه‌ای مدنظر نبوده و این بودجه اغلب صرف امور جاری آن ها می‌شود. یزدی‌زاده در ادامه یلدآور شد: طرح‌هایی که در بخش فولاد به نمایندگی از ایمیدرو انجام می‌گردد، به‌طور عمده پروژه‌های فولادی هفتگانه استانی هستند که در این طرح‌های تولید آهن اسفنجی حدوداً رو به اتمام است. هزینه این طرح‌ها نیز از طریق فاینانس چین تعریف شده که در سال ۱۳۹۰ برای آن تصمیم‌گیری شده بود؛ یعنی برای آن ها بودجه داخلی در نظر گرفته نشده بود. در نتیجه از این بابت با مشکلی مواجه نیستیم. این فاینانس‌ها قبلاً قطعی شده و اگر این طرح‌ها در چارچوب این فاینانس‌ها پیش بروند در دو سال آینده نیز به طور کامل به اتمام خواهند رسید.

یزدی زاده در مورد پیش بینی سال آینده فولاد با توجه به کاهش بودجه عمرانی،اظهار داشت: این یک روند طبیعی است زمانی که بودجه‌های عمرانی روند نزولی را دارند، فولاد به‌عنوان بخش مهمی از اجرای پروژه‌های عمرانی و متاثر از آن ها نیز با افت مصرف داخلی و رکود مواجه می‌شود. مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران با توجه به پایین آمدن بودجه‌های عمرانی چند سال اخیر، عنوان کرد: در تعداد زیادی از پروژه‌های عمرانی و در شرایط رکود بازار داخلی اکثر فولادسازان کشور به سمت بازارهای صادراتی پیش رفته‌اند و با توسعه صادراتی که این واحدها در ۲، ۳ سال اخیر داشته اند، تراز تجاری ایران در فولاد مثبت شده است. یزدی‌زاده در ادامه تاکید داشت: مدتی است به طور کلی وضعیت صادراتی واحدهای فولادی نسبتاً مناسب شده است.

میلگردکاران با مشکل روبه‌رو می‌شوند

به اعتقاد بعضی کارشناسان فولاد با کاهش بودجه‌های عمرانی، برخی فولادسازان سال آینده با رکود بیشتری نسبت به امسال مواجه می‌شوند. در این‌باره سیدرضا شهرستانی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد اذعان داشت: در دولت‌های نهم و دهم حدود ۳۰ میلیارد دلار معادل ۳۰ هزار میلیارد تومان را به بودجه عمرانی اختصاص داده بودند که این بودجه تا ۲/۵ میلیارد دلار یا ۱۰ هزار میلیارد تومان کاهش داشته است؛ در نتیجه اگر قرار باشد ۲/۵ میلیارد دلار از بودجه را برای سال آینده کاهش دهند، قطعاً برای فولادسازان سال خوبی نخواهد بود.شهرستانی به افزایش تولید فولاد کشور در چند سال اخیر اشاره کرد و گفت : چند سال اخیر با رشد تولید روبه‌رو بوده‌ایم و برای امسال نیز قرار است به بالای ۲۱ میلیون تن تولید فولاد دست پیدا کنیم. البته از این میزان تولید،باید ۸ میلیون تن آن به صادرات اختصاص یابد.همچنین علاوه بر این به حدود ۳ میلیون تن واردات نیاز داریم؛ یعنی میزان مصرف داخلی به حدود ۱۶ میلیون تن خواهد رسید. در صورتی که مصرف کشور در سال‌های قبل ۲۴ میلیون تن بوده و حدود ۱۴ میلیون تولید و ۱۰ میلیون تن هم واردات داشته‌ایم.

راهکار جبران کاهش بودجه‌های عمرانی

این عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در ادامه افزود: با توجه به روند کنونی بازار و کاهش بودجه‌های عمرانی واحدهای میلگرد طویل در وضعیت ضرر و زیان زیادی هستند. در سال جاری نیز نسبت به سال قبل با ۱۰ درصد کاهش مصرف مواجه بوده‌ایم. با کاهش هر چه بیشتر بودجه‌های عمرانی، بازار نیز با رکود بیشتری مواجه می‌شود. اگر این روند در سال آینده همچنان ادامه‌ داشته باشد بسیاری از واحدهای تولیدی این صنعت مجبور به تعدیل نیروهای خود هستند یا حتی مجبور به تعطیلی واحدهای خود می شوند. شهرستانی در مورد راهکارهایی که می‌توان برای جبران کاهش بودجه‌های عمرانی در پیش گرفت، اذعان داشت: بارها گفته شده که دولت باید سیاست کلی خود را تغییر داده و در صدد جلب اعتماد سرمایه‌گذاران خارجی برآید، چرا که سرمایه‌گذاران خارجی نیازمند امنیت خاطر هستند. ولی به نظر می رسد با این روشی که در پیش گرفته شده، هنوز اعتماد لازم برای سرمایه‌گذاری ایجاد نشده است.

او با اشاره به میزان سرمایه‌گذاری خارجی که در کشور مورد نیاز است، تصریح کرد: برای ۵ سال آینده به هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است که اگر این سرمایه‌گذاری‌ها انجام شود، نیازمند ساخت‌وسازهایی خواهیم بود که بتواند بازار فولاد را به حرکت وا دارد. قبل از این باید ۲۰۰ میلیارد دلار جذب سرمایه انجام می‌شد در حالی که در سال جاری تنها ۷ تا ۸ میلیارد دلار جذب سرمایه‌گذاری تحقق یافته است.

این عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد در پاسخ به این سوال که با توجه به کاهش بودجه و ادامه روند فعلی در کشور واحدهای فولادی تا چه اندازه می توانند روی صادرات سرمایه‌گذاری کنند، اذعان داشت: یکی از مشکلات صادرات خصوصاً در مورد میلگرد این است که اگرچه برای میلگرد سازی، ۲۴ میلیون تن ظرفیت ایجاد کرده‌ایم، اما تولید ما در این زمینه به بیش از ۷ تا ۸ میلیون تن نمی‌رسد. در این زمینه اشکال اساسی آن است که کشورهای اطراف ما تعرفه‌های سنگینی برای واردات میلگرد در نظر گرفته‌اند و به واردات مواد اولیه یعنی شمش تمایل بیشتری دارند.

از این‌ جهت اگر بخواهیم این واحدها در چرخه تولید باقی بمانند، لازم است خود دولت با ارائه مشوق هایی تعرفه‌های گذاشته شده را خنثی کند. ولی با توجه به کمبود بودجه‌ دولت این امر امکان‌پذیر نیست. از این‌رو با توجه به این وضعیت شرکت‌های میلگردی سال خوبی را در پیش نخواهند داشت، ولی در بخش تختال و ورق این توانایی را داریم که به صادرکننده تبدیل شویم؛ البته برای بهبود کیفیت، کاهش هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری در این بخش نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم. این امور نیز نیاز به فاینانس دارند که اگر شبکه بانکی داخلی همراه با بانک‌های خارجی در این زمینه ورود کنند، هزینه‌های مالی را کاهش می‌دهیم. شهرستانی در پایان خاطر نشان کرد: البته با وضعیت سیاسی کشور، شرکت‌های خارجی تمایل چندانی به سرمایه‌گذاری در ایران ندارند. در وضعیت کنونی نیز امریکا یا به‌دنبال لغو برجام یا تقابل با ما است.

منبع:ماین نیوز

0
دسته بندی :
برچسب ها : ، ،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • قراضه 343 (%1.39)
  • اسلب 560-656 (%3/43)
  • شمش 385-395 (%1.3)