مالیات بر عایدی سرمایه تنها راه حذف سفته بازی از بازارهای دارایی است
بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این نظرند که تا زمانی که مالیات بر عایدی سرمایه به شکل قانون درنیاید و اجرا نشود، امکان منفک کردن سفته بازی و دلالی از بازارهای موازی دارایی را نخواهیم داشت.
همزمان با بررسی CGT در مجلس بعد از یک دهه؛ به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، حدود یک دهه است که طرحمالیات بر عایدی سرمایه در مجلس و بین کمیسیون اقتصادی و صحن علنی دست به دست میشود.
آخوندی اولین مانع تصویب مالیات بر عایدی سرمایه در سال ۱۳۹۳
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در ابتدای دولت یازدهم و همزمان با آغاز بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس نهم طی نامهای به رئیس وقت مجلس با این توجیه که طرح مالیات بر عایدی سرمایه در صورت تصویب، سبب خروج سرمایه از بخش مسکن میشود، خواستار بازگشت این طرح به کمیسیون مربوطه شد که با دستور رئیس مجلس نهم این طرح مسکوت ماند و به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع داده شد.
۱۳۹۷؛ وزیر وقت راه موافق ولی وزیراقتصاد مخالف بود
باردیگر در زمان وزارت محمد اسلامی در راه و شهرسازی، وی با بررسی وتصویب این طرح در مجلس مواقت کرد، اما این بار فرهاد دژپسند وزیر وقت اقتصاد خواستار مسکوت ماندن طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس شده و به نمایندگان مجلس دهم قولداد تا به صورت لایحه آن را از دولت به مجلسارجاع خواهد داد.
رئیس وقت کمیسیون اقتصادی مجلس دهم نیز با این توجیه که لوایح کارشناسیتر از طرحها هستند، با ارجاع لایحه مالیات بر عایدی سرمایه به مجلس از سوی دولت و در قالب مالیات بر مجموع درآمد موافقت کرد.
فرصت سوزی دولتهای یازدهم و دوازدهم
نهایتا دولت دوازدهم نتوانست لایحهای در خصوص مالیات بر عایدی سرمایه به مجلس بدهد؛ نهایتا سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد دولت سیزدهم که خود از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم بود و در جریان جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه که درکمیسیون اقتصادی به تصویب رسیده بود، قرار داشت، طی توافقی با نمایندگان مجلس موافقت کرد تا همین مصوبه کمیسیون اقتصادی به صحن علنی بیاید.قرار بود قانون مالیات بر عایدی سرمایه جلوی سفته بازی دربازار املاک، خودرو، ارز، سکه و حتی بورس را بگیرد.
رشد هزار درصدی ملک در یک دهه غفلت از CGT
این در حالی است که در تمام این حدودا یک دههای که از عدم تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه میگذرد، قیمت مسکن درمقایسه با ابتدای دولت یازدهم حدودا هزار درصد (از متوسط متری ۵ میلیون تومان در زمان وزارت آخوندی در راه و شهرسازی به متوسط متری حدودا ۵۰ میلیون تومان رسیده است)؛ سکه از یک میلیون تومان به ۲۰ میلیون تومان، دلار از ۳۸۰۰ تومان به ۴۰ هزار تومان و دیگر بازارهای دارایی رشد عجیب وغریبی داشته اند.
نمایندگان پای کار مالیات بر عایدی آمدند
از ابتدای هفته جاری بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه در صحن علنی مجلس آغازشده و حتی برخی نمایندگان بار دیگر پیشنهاد توقف بررسی آن را دادند که با رأی منفی نمایندگان مواجه شد و بررسی این طرح ادامه یافت.
به نظر میرسد حتی در صورت تصویب این طرح در مجلس و ضرب مُهر تأیید شورای نگهبان بر آن، نگارش آیین نامههای اجرایی مربوطه و تصویب آن در هیئت وزیران زمان بر بوده و عملا اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه به سال آینده موکول شود.
کارشناس مالیات: حذف سفته بازی با مالیات بر عایدی سرمایه
در همین ارتباط سید زین العابدین امینی کارشناس امور مالیاتی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد در گفتگو با خبرنگار آنا درباره مالیات بر عایدی سرمایه اظهار کرد: اجرای موفق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان از بستر تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) میگذرد.
وی افزود: در حال حاضر میبینیم که بازارهای دارایی متأثر از نوسانات ارزی و نیز سفته بازی و دلالی هستند که با تصویب و اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه، شاهد خروج سفته بازان از بازارهای موازی هستیم.
وی با ابراز امیدواری نسبت به تصویب این قانون درمجلس یادآور شد: برخی از مردم فکر میکنند در صورت تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه، واحدهای مسکونی آنها مشمول مالیات میشود حال آنکه بر اساس طرح موجود هر خانواده میتواند تا ۴ واحد مسکونی داتشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد با بیان اینکه قرار است CGT بر معاملات مکرر ورود کند گفت: بنابراین اگر ملکی تا ۴ سال معامله نشود، از شمول مالیات بر عایدی سرمایه خارج خواهد شد.
به گفته کارشناس امور مالیاتی، در طرح مالیات بر عایدی سرمایه، اگر سازنده بالای ۳ سال دلک در حال ساخت داشته باشد، مشمول این مالیات نخواهد شد.
وی تأکید کرد: اگر میخواهیم مسیر جراحی اقتصادی را به سلامت طی کنیم و از بیماری مزمن سفته بازی در بازارهای دارایی فاصله بگیریم، چارهای جز تصویب پایههای مالیاتی کارآمد از جمله مالیات بر عایدی سرمایه نداریم./خبرگزاری آنا