کمبود زیرساخت، مزایای رقابتی تولید را از بین میبرد.

همواره یکی از چالشهای اساسی صنعت فولاد، تامین بهموقع مواد اولیه در این صنعت است.
همچنین با توجه به کمبود زیرساختها در کشور ما، انتقال مواد اولیه از معادن به صنایع فولادی بسیار پر هزینهتر از انتقال این مواد از برزیل به چین است. همین مساله در درازمدت سبب کاهش مزیت رقابتی صنعت فولاد خواهد شد. البته فولادسازان نیز باید تامینکنندگان و وضعیت آنها را پیشبینی کنند تا بتوانند با اتخاذ تدابیر مناسب با نوسانات جهانی مانند افزایش قیمت و کمبود مواد اولیه مقابله کنند.
بهطور معمول در بازارهای اقتصادی دنیا هنگامی که قیمت نهادههای یک فرآیند تولیدی با افزایش مواجه میشود، ممکن است با یک تاخیر، خود کالای اساسی نیز با افزایش قیمت روبهرو شود. عکس این موضوع نیز صادق است و هنگامی که مواد اولیه یک محصول دچار کاهش قیمت در بازارهای جهانی شوند، پس از مدتی این کاهش قیمت بر روی محصول اصلی نیز اثر خواهد گذاشت. از این رو بهطور معمول در بازارهای جهانی، نوسان سینوسی نهادههای تولید در عمده کالاهای معدنی رخ میدهد و کشور ما و تولیدکنندگان ما نیز از این موضوع تبعیت میکنند. در این نوسانات، شرکتهای تولیدکننده با مدل مدیریتی که در اختیار دارند، باید بتوانند خود را با این شرایط وفق دهند و در بسیاری از مواقع از وضعیت پیش آمده نهایت استفاده را ببرند تا بتوانند منابع تامین مواد اولیه خود را در اختیار داشته باشند. ضمن اینکه تولید آنها بدون توقف ادامه داشته باشد. ناگفته نماند که این مدل اکنون بهصورت استاندارد درآمده است و همه شرکتهای تولیدی و بهویژه فولادسازان بزرگ ایران و جهان آن را رعایت میکنند.
با توجه به اینکه قیمت نهادههای تولید در بازارهای جهانی طی یکی دو سال گذشته با افزایش قابل ملاحضه ای رو به رو شده است، فولادسازان باید استراتژیهایی را برای وفق دادن خود با شرایط جدید اتخاذ کنند. گفتنی است که حفظ روند ثبات و نیز پیشرفت صنایع فولادی کاملا بستگی به پیشبینیهای موجود در بازار تولید و مصرف و دیدن آینده بازار به ویژه در سطح صنعت فولاد دنیا دارد. مخصوصا بررسی بازیگران بزرگ تامینکننده مواد اولیه و مصرفکنندگان محصولات نهایی، میتواند به تولیدکنندگان فولاد برای پیشبینی آینده کمک کند. از این رو به طور طبیعی شرکتهای فولادی باید بتوانند در مورد اتفاقاتی که برای تامینکنندگان بازار رخ میدهد، محصولات جدیدی که به بازار وارد میشود و مصرفکنندگان و رقبایی که کالاها و مواد اولیه شرکتهای فولادی را تامین میکنند، از پیشبینی صحیحی برخوردار باشند و استراتژیهای درازمدت، میانمدت و کوتاهمدت را برای روند تولید اتخاذ کنند.
وضعیت تامین مواد اولیه فولاد در کشور
در سال ۱۳۹۶ دو اتفاق در خصوص تامین مواد اولیه فولاد مبارکه رخ داد. نخست آنکه ظرفیت تولید در گروه فولاد مبارکه یعنی فولاد سبا، فولاد مبارکه و فولاد هرمزگان افزایش پیدا کرد. طبیعی است که این افزایش ظرفیت نیاز به مواد اولیه بسیار بیشتری خواهد داشت. خوشبختانه دستیابی به اهداف تولید فولاد مبارکه نشاندهنده این است که این شرکت در امر تامین مواد اولیه و تولید موفق بوده است. ناگفته نماند که تامین بهموقع مواد اولیه تنها بخشی از موضوع تولید محصولات را دربر میگیرد. با این وجود شرکت فولاد مبارکه و بسیاری از فولادسازان چالشهای نسبتا زیادی در خصوص تامین مواد اولیه شامل کنسانتره و الکترود گرافیتی داشتند. بهطوری که در بخش الکترود گرافیتی نوسانات بسیاری در بازار بهوجود آمد و بازار این ماده اولیه مهم صنعت فولاد دچار چالشهای فراوان و هیجانات بسیاری شد. با این وجود خوشبختانه در سال ۱۳۹۶ ظرفیت تولید فولاد سبا دو برابر شد. در کنار آن شرکت فولاد هرمزگان برای نخستین بار طی چند سال گذشته و از ابتدای تاسیس خود به ظرفیت اصلی دست پیدا کرد.
منبع:اخبارفلزات