آهن فروشان سود ۱ درصدی دارند اما مالیات ۹ درصدی پرداخت میکنند
در چند سال اخیر شاهد کاهش ساخت و ساز در کشور بوده ایم که همین امر باعث نگرانی بسیاری برای دیگر صنوف شده است. چرا که اکثر اصناف وابسته به صنعت ساخت و ساز و مسکن هستند و با خواب مسکن رکود مطلق بر بازار حاکم میشود.
به نقل از گزارشات، رکود در بازار مسکن علاوه بر کسادی خرید و فروش و افزایش اجاره بها موجب سرایت این رکود به صنایع مرتبط با این بخش از جمله صنعت فولاد، آهنآلات، سیمان و سایر مصالح ساختمانی شده است. به عبارت دیگر بخش مسکن و ساختمان سازی در ایران همچنان درگیر رکود است و تعداد پروژههای ساختمانی در ایران هر ساله با کاهش همراه است و این در حالی است که رشد قیمتهای جهانی نیز به خروج بازار آهن آلات کشور از رکود کمکی نکرده است.
دلیل اصلی تعطیلی واحدهای فروش آهن و فولاد.
همچنین طی سالیان اخیر، اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده باعث تعطیلی شماری از واحدهای فروش آهن و فولاد در تهران و سایر استانها شد. وضعیت رکودی بازار در سالهای اخیر، نقش تأثیر گذاری در تعطیلی واحدهای مربوطه داشت و مذاکرات بسیاری را با مسئولان سازمان امور مالیاتی به عمل آمد. دست اندر کاران بازار آهن و فولاد دلیل اصلی تعطیلی واحدهای صنفی این بخش را رکود و قوانین سخت گیرانه مالیاتی دانسته اند. همچنین اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مشکلاتی را برای صنف مذکور به دنبال داشته، فروشندگان آهن و فولاد ضمن تأیید بهرهگیری از درآمدهای مالیاتی برای اداره کشور، بر این باورند: نحوه غلط اجرای مالیات بر ارزش افزوده در زمان رکود، عاملی بر راکد شدن مضاعف بازار شده است.
در همین رابطه نایب رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران با اشاره به وجود مشکلاتی در حوزه مسکن، عنوان کرد: همه این مسائل به برنامهریزی و تدارکاتی که در این بخش باید داشته باشیم، برمیگردد. وی با اشاره به رکود مسکن، بیان کرد: این رکود یکی از عوامل اصلی بود که آسیب زیادی به بخش مسکن زد، به گونه ای که در حال حاضر وارد سال پنجم رکود شدهایم و این مشکلاتی که به وجود آمده سبب شده کارخانه های تولید منتظر بمانند که بخش مسکن و عمران از رکود خارج شود.
ایرج رهبر در ادامه افزود: این رکود در حالی است که هزینه های کارخانه ها همچنان پا برجاست و گران شدن آهن نیز به همین دلیل قابل پیشبینی بود. وی در مورد راه حل خروج از شرایط موجود اظهار داشت: یک راه حل این است که فناوری ساخت ساختمان را ارتقا دهیم. در ایران از آهن و اسکلت آهنی برای ساختمان سازی زیاد استفاده میکنند، در حالی که در کشورهای پیشرفته میزان کاربرد فولاد را کاهش دادند و از سیستم بتنی و سیمان استفاده میکنند.
مشکلات زیادی بر سر راه فعالیت آهنفروشان و تولیدکنندگان وجود دارد.
رئیس اتحادیه آهن و فولادمعتقد است: رکود در صنعت ساخت و ساز باعث شده تا بازار آهن هم در پی این موضوع دچار بحران و رکود شود. در حال حاضر معامله ای در بازار انجام نمیشود و به علت کاهش پروژه های عمرانی شاهد رشد نرخ آهن در بازار نیز هستیم. به عبارت دیگر مشکل اصلی به رکودی بر می گردد که در صنعت ساختمان ایجاد شده است. باید کارخانهها مقدار زیادی از تولیدات خود را کاهش دهند تا کالای انباشته شده نداشته باشند.
البته شاهد تعطیلی تعدادی از واحدهای وابسته به این صنف نیز هستیم، زیرا علاوه بر رکود مشکلات زیادی بر سر راه فعالیت آهن فروشان و تولید کنندگان آن وجود دارد. نرخ مالیات محاسباتی ۹ درصد از کل فروش منظور شده، در حالی که آهن فروشان حداکثر سود یک درصدی دارند. انتظار میرفت در گفت و گو با کسبه بازار آهن و فولاد، زمینه اخذ مالیات واقعی فراهم شود، اما مجری قانون یک نوبت مالیات را از کارخانه و بعد از فروشنده مطالبه میکند. طی دو سال اخیر بیش از یک هزار و ۵۰۰ تا یک هزار و ۶۰۰ واحد توزیعکننده آهن در تهران تعطیل شدند و در سایر استانها نیز یک سوم واحدهای فعال رو به تعطیلی گذاشتند. از تیر ماه امسال تا پایان شهریور ماه بازار آهن و فولاد شاهد رشد ۷۰ درصدی قیمت بوده است. یکی از علل رشد نرخ فولاد در بازارهای جهانی را باید افزایش نرخ الکترود دانست که همین امر تاثیرات خود را بر بازار داخلی ما نیز گذاشته است.
در حال حاضر قیمت هر کیلو میلگرد در بازار ۲۱۰۰ تا ۲۱۲۰ تومان و هر کیلو تیرآهن ۲۶۰۰ تومان است. همچنین قیمت هر کیلو شمش آهن هم ۱۹۰۰ تومان است. نرخ ورقهای فولادی به ۲۹۰۰ تومان رسیده است.جهت حمایت از تولیدکنندگان در تأمین مواد اولیه و رفع رکود بازار باید اقدامات مورد نیاز از سوی مسئولان صورت گیرد.
منبع:اخبار فلزات