بازار فولاد پیش از التهاب
بازار فولاد طی ماههای گذشته و روزهای متوالی با رکود مواجه بود که به نوعی با عدم حضور بازیگر مهمی به نام «تقاضای واقعی» همراه بود، بهطوریکه طی آن روزها کلیدواژه مورد استفاده در این بازار روی عبارت «نبود تقاضای واقعی» میچرخید.
بازار فولاد طی ماههای گذشته و روزهای متوالی با رکود مواجه بود که به نوعی با عدم حضور بازیگر مهمی به نام «تقاضای واقعی» همراه بود، بهطوریکه طی آن روزها کلیدواژه مورد استفاده در این بازار روی عبارت «نبود تقاضای واقعی» میچرخید.در واقع غیبت تقاضای واقعی که در بطن خود رکود در بخشهای دیگری همچون ساخت و ساز و توقف پروژههای عمرانی دولت در سه سال گذشته را داشت بازار فولاد را روزبهروز با سناریوی کسلکننده رکود و عدم پویایی روبهرو کرد. این در حالی است که پس از گذشت ماهها و شروع جنبش و التهابات ارزی میزان زیادی از تقاضا به این بازار سرازیر شد، اما تقاضایی که واقعی نبود.
در واقع ورود تقاضای سفتهبازانه با رویکرد خرید مصنوعات فولادی به منظور کسب سود، یکی از موضوعات مهمی بود که طی یک ماه گذشته در بازار شروع شده و در هفتههای اخیر به اوج خود رسیده تا بازار راکد فولاد (قبل از التهابات ارزی) را اکنون با معضل دیگری به نام افزایش بیرویه قیمت مواجه کند.
افزایش بیرویه قیمت در بازاری که پیش از این از رکود داد و ستد با چاشنی نبود تقاضای واقعی رنج میبرد اکنون یکی از معضلاتی است که وارد این بازار شده تا شرایط در این بازار را بیش از قبل غیر قابل باور نماید. این در حالی است که برخی منابع خبر دادند که ظرف ۴۸ ساعت آینده خبرهایی مبنی بر عرضه فولاد با شناسایی متقاضیان واقعی صورت خواهد گرفت. در واقع کسانی که متقاضی واقعی و مصرفی فولاد هستند، میتوانند با در دست داشتن جواز و پروانه ساختمانی اقدام به خرید از بورس کالا کنند تا در این میان کارخانههای عرضهکننده کلان فولاد کالا را به متقاضی واقعی آن برسانند.
عدهای از فعالان بازار درخصوص شرایط قیمتی بازار فولاد در روزهای اخیر میگویند: با توجه به شیب بسیار تند قیمتی در بازار فولاد و اینکه به یکباره طی یک روز ۵ درصد قیمت آهنآلات افزایش پیدا کرد و معامله انجام شد، اما این شرایط پایدار نیست. در واقع زمانی که شیب قیمتی بهصورت سریع و شتابزده باشد، باید منتظر رکود و سرازیر شدن این قیمت که مانند فواره بالا رفته است، باشیم.
عرضه بورس کالا
از طرفی قرار بود روز گذشته سبدهای خرد شمش از سوی کارخانههای بزرگ در بورس کالا عرضه شود و کارخانهها به مقدار مکفی، شمش را در اختیار سازندگان محصولات فولادی بگذارند تا پاسخ نیاز مصرفکننده را بدهند و افزایش قیمت بیش از این رخ ندهد. اما تا این لحظه عرضهای در بورس کالا صورت نگرفته است. در این شرایط باز هم جو انتظاری برای رسیدن به روزهای پایانی هفته وجود دارد و اینکه در پایان هفته چه اتفاقاتی رخ داده و چه تصمیماتی گرفته میشود.
در این باره از یک طرف شروع ضربالاجل ابتدایی تحریمها و از سوی دیگر افزایش ناگهانی قیمت دلار و فولاد نشاندهنده نگرانی در بازار است و باید منتظر ماند و دید قیمتها اگر باز هم افزایشی هستند این روند تا کجا ادامه خواهد یافت؟
منبع: دنیای اقتصاد