ناتوانی صادرکنندگان بدون صرافها
مصطفی عبداللهی، تولیدکننده نبشی و ناودانی درباره ناتوانی صادرکنندگان بدون صرافها اظهار داشت: واحدهای ما، تولیدکننده محصول نهایی هستند که برنامه آن بیشتر سمت و سوی صادراتی دارد.
در پی تعیین نرخ دلار، یک بخشنامه از سوی دولت صادر شده است که هر کسی به دلار نیاز دارد باید آن را از نظام بانکی دریافت کند. ولی کدام نظام بانکی؟ کشورهایی چون عراق، افغانستان و ارمنستان مگر دارای نظام بانکی هستند که من تولیدکننده از نظام بانکی آنها دلار خود را دریافت کنم؟ مگر سوئیفت ما باز است که دلارهای صادراتی خود را از آن طریق بگیریم؟ دلارهای صادراتی واحدهای تولیدی داخلی از طریق صرافیها وارد کشور میشوند. اگر صرافی از بین برود دلارهای صادراتی را چگونه میتوان وارد کشور کرد؟ آیا میتوان دلار را با چمدان حمل کرد و تحویل بانک مرکزی داد؟ به نظر میرسد این کار انجامشدنی نیست. با این روشها تنها صورت مسئله پاک میشود و در حقیقت مسئلهای حل نمیشود.
عبداللهی در ادامه بیان کرد : دولت در این بخشنامه خاطرنشان کرده که اگر واحدهای صادراتی به وسیله نظام بانکی عمل نکنند، معافیت ۹ درصد ارزشافزوده برایشان لغو خواهد شد. وی در پاسخ به این پرسش که نوسان نرخ دلار در چند وقت اخیر چه تاثیری بر تقاضا دارد، عنوان کرد: این نوسانها بازار را بهطور کامل میخواباند. واحد تولیدی ما با ۱۰۰ نفر نیرو تا ۱۵ روز مواد اولیه دارد و اگر این روند ادامه یابد، باید کارخانه را بخوابانیم.
از سوی دیگر اگر کارخانهای همچون فولاد خوزستان، بازار خود را به سمت داخل هدفگذاری کند سایر تولیدکنندگان ورشکسته خواهند شد. اگر این واحد با مشکل ورود دلارهای صادراتی مواجه شود، ممکن است جهت خود را به سمت بازار داخلی تغییر دهد. عبداللهی در پاسخ به این پرسش که نرخ ۴ هزار و ۲۰۰ تومان برای نرخ دلار تا چه اندازه منطقی است، اذعان کرد: اگر دولت بتواند دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به بازار تزریق کند و بهای آن را نیز ثابت نگه دارد، مناسب است اما من معتقدم دولت قادر به تزریق چنین دلاری نیست.
او در پاسخ به این پرسش که با توجه به تمام شرایط کنونی، مناسبترین نرخ دلار چه قیمتی میتواند باشد، عنوان کرد: نرخ ارز را باید آزاد گذاشت تا نرخ واقعی خود را پیدا کند. عبداللهی در پایان عنوان کرد: درحالحاضر با بسیاری از واحدهای تولیدی مشابه در تماس هستیم که بدانیم در وضعیت پیش آمده چه میتوان کرد.
منبع:صمت