ذوب آهن اصفهان

تاریخچه شرکت ذوب آهن اصفهان: ذوب آهن اصفهان در سال ۱۳۴۴ توسط محمدرضا شاه پهلوی در جنوب غربی استان اصفهان (شمال شهرستان لنجان )، تأسیس و تا قبل از انقلاب ۱۳۵۷، ذوب آهن آریامهر نام داشت.
تاریخچه شرکت ذوب آهن اصفهان: ذوب آهن اصفهان در سال ۱۳۴۴ توسط محمدرضا شاه پهلوی در جنوب غربی استان اصفهان (شمال شهرستان لنجان )، تأسیس و تا قبل از انقلاب ۱۳۵۷، ذوب آهن آریامهر نام داشت. ذوب آهن اصفهان پس از فولاد مبارکه اصفهان یکی از بزرگترین و اولین کارخانه تولید فولاد و ریل در ایران می باشد ظرفیت تولید محصولات فولادی ساختمانی و صنعتی ذوب آهن حدود ۸/۲ میلیون تن می باشد.
محصولات این شرکت در بازار داخلی استفاده و به بیش از ۲۳ کشور اروپایی، آسیایی و آفریقایی صادر می گردد.
آغاز مراحل اولیه تأسیس ذوب آهن اصفهان
ذوب آهن اصفهان در سال ۱۳۴۶ عملیات اجرایی ساخت واحدهای مختلف را شروع کرد که اولین کارگاه خود را یعنی کک سازی، آگلومراسیون و کوره بلند شماره ۱ را در دی ماه سال ۱۳۵۰ آغاز نمود ، بهره برداری از مجتمع با تولید چدن بود و یکسال پس از آن با راه اندازی بخش فولادسازی و مهندسی نورد، تولید محصولات فولادی را با ظرفیت ۵۵۰ هزار تن را همراه داشت و پس از آن در سال ۱۳۵۱ با احداث کوره بلند ۲ و توسعه قسمت های مختلف آگلومراسیون، کک سازی فولاد سازی نورد و … جهت رسیدن به ظرفیت ۱٫۹۰۰٫۰۰۰ تن فولاد تلاش می نمود و بعد از چندین سال یعنی حدود سال ۵۷ عملیات ساختمانی چدن در سال ۱۳۵۷ به پایان رسید.
ذوب آهن اصفهان پس از انقلاب
در آن زمان طراحی ماشین های ریخته گری مداوم روسی دارای اشکالاتی بود که در همین رابطه از سال ۱۳۶۷ نصب دو ایستگاه ریخته گری مدرن از کشور ایتالیا شروع گردید و ۲ سال بعد از آن یعنی سال ۶۹ از کمپلکس فولاد تا مرز ظرفیت اسمی بهره برداری گردید، اگر چه در دوران جنگ تحمیلی ذوب آهن اصفهان همانند دیگر صنایع روند مطلوبی نداشته اما پس از پایان جنگ تحمیلی، ذوب آهن با به کارگیری امکانات خود توانست تولیدات خود را به مرز ۲٫۰۰۰٫۰۰۰ تن برساند و پس از آن اجرای بازسازی جامع و کامل در رأس کار کارخانه قرارگرفت و با تکیه به توانمندی های موجود به دلیل اشکالات موجود در طراحی ماشین های ریخته گری مداوم روسی، فولادسازی به عنوان گلوگاه و محدود کننده تولید بود.
افزایش ظرفیت تولید
که در همین رابطه از سال ۱۳۶۷ نصب دو ایستگاه ریخته گری مدرن از کشور ایتالیا شروع و در سال ۱۳۶۹ بهره برداری کامل از کمپلکس فولاد تا مرز ظرفیت اسمی انجام پذیرفت. اگرچه در دوران جنگ تحمیلی در ذوب آهن نیز همچون دیگر صنایع روند رسیدن به اهداف طرح توسعه در حد مطلوب نبود ولی پس از اتمام جنگ این کارخانه با به کارگیری امکانات خود توانست به مرز تولید ۰۰۰/۰۰۰ /۲ تن یعنی بیش از ظرفیت نصب شده تجهیزات خود برسد.
در ادامه به دنبال مطالعات انجام شده، اجرای بازسازی جامع و همه جانبه در دستور کار کارخانه قرار گرفت و با بکارگیری نیروهای متخصص و با هدف بازسازی کارخانه و نیز، کمترین هزینه و جلوگیری از اتلاف وقت اقدام به افزایش تولیدات نمود و تنوع محصولات را افزایش و کیفیت محصولات را بهبود بخشید.

طرحهاي توسعه:
این شرکت ادامه روند خود را در گروی برنامه ریزی و اجرای طرح ها و پروژه های توسعه و نوسازی دانسته و این امر مهم را در دستور کار قرار داد.
پروژه های زیست محیطی و طرحها و پروژههای توسعه، بازسازی و نوسازی دو محور اصلی شرکت ذوب آهن اصفهان بوده است.
- آسپیراسیون کوره بلند شماره ۱
- کاهش میزان غبار در گاز خروجی کنورتورهای بخش فولادسازی تا میزان استاندارد
- کاهش CO در خروجی کنورتورهای بخش فولادسازی تا میزان استاندارد
- تصفیهخانه پساب صنعتی غیر سمی به ظرفیت ۷۷۰ متر مکعب در ساعت
- انتقال پساب زرینشهر جهت آبیاری فضای سبز غیر مثمر اطراف کارخانه و حومه زرینشهر به میزان ۲۱۶ متر مکعب در ساعت
- پروژه پنجگانه زیست محیطی بخش آگلومراسیون
- مشعلهای سوزانندۀ گازهای اضافی کک و کورهبلند
- اندازهگیری، پایش و نمایش مقادیر آلایندهها (بطور OnLine)در محیط ذوبآهن (با درخواست و همکاری اداره محیط زیست اصفهان)
- ایجاد بیش از ۱۶۰۰۰هکتار فضای سبز در فضای داخل و اطراف شرکت به عنوان بزرگترین جنگل مصنوعی کشور و یکی از مؤثرترین راهای جذب co2 محیط
- پروژه تولید ریل :
- گوگرد زدایی از چدن مذاب:
- ایستگاه ریختهگری شماره ۵:
- کارگاه اکسیژن جدید به ظرفیت h25000 Nm3/ :
- تزريق پودر زغال:
- گندله سازی:
۱- پروژه های زیست محیطی:

۲- طرحها و پروژههای توسعه، بازسازی و نوسازی :
پیرو تفاهمنامه تیرماه ۱۳۹۳ فی مابین وزیران محترم صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و راه و شهرسازی در خصوص تولید ریل ملی در شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان، مقرر گردید جهت تأمین نیازهای ریلی راهآهن جمهوری اسلامی ایران، در فاز نخست این پروژه، برای اولین بار در کشور به منظور توليد ريل UIC60 و تيرآهن بال پهن، كارگاه نورد ۶۵۰ ذوبآهن تجهیز و بازسازي گردد. طی بررسي و مطالعات انجام شده، اجرای این پروژه با مشارکت پیمانکارانی از آلمان و ایران آغاز گردید و مطابق برنامۀ زمانی پروژه، فازاول در شهريور ۹۵ با حضور معاون اول محترم رياست جمهوري جهت بهره برداري آغاز شد.

با احداث واحد گوگرد زدايي از چدن مذاب در قسمت ميكسر كارگاه فولادسازي موجود كارخانه، توليد فولاد خام كيفي و در نهايت محصولات خاص نوردي امکان و فراهم گرديد.
با احداث يك ماشين ريخته گري مداوم ۶ شاخه به ظرفيت ۱ ميليون تن شمش فولادي در محدوده واحد ريخته گري موجود، نسبت به جذب چدن توليدي كوره بلندهای فعلي به صورت كامل اقدام شد و در شهريور ۹۵ با ۱۷ ذوب (روزانه) با حضور معاونت محترم رياست جمهوري افتتاح شد.
دستيابي به توليد سالانه ۳٫۶ ميليون تن فولاد در ذوبآهن، مستلزم توسعه و افزایش تولیدات گازهاي فرآيندي مانند اكسيژن، ازت و آرگون ميباشد. بدین منظور، احداث كارگاه اكسيژن جديد در دستور کار اجرا قرار گرفته است. در اين پروژه، يك واحد جدايش هوا به منظور جداسازي گازهاي اكسيژن، ازت و آرگون از هوا با پيشرفت ۵۷%در حال احداث مي باشد. محصولات این کارگاه شامل ۲۵۰۰۰ نرمال مترمكعب در ساعت گاز اكسيژن، ۱۸۰۰۰ نرمال متر مكعب گاز ازت و ۹۰۰ نرمال متر مكعب مايع آرگون خواهد بود.
با اجراي اين پروژه امكان دريافت زغال كك نشو (زغال با كيفيت پايين) و انجام فرآيند خردكردن، گرمادهي بمنظور حذف رطوبت و پودر كردن ميكروني جهت شارژ در كوره بلندبا هدف كاهش مصرف كك متالورژي فراهم ميگردد و مطابق برنامه زماني پروژه اواخر۹۶ به بهره برداري مي رسد.
اين پروژه جهت تغيير شارژ كوره بلند از سنگ آهن و آگلومره به گندله و آگلومره كه افزايش بهره وري كوره بلند را در پي دارد در حال اجراست و در نيمه اول سال ۹۷ به بهره برداري خواهد رسید.
منبع: وب سایت ذوب آهن /ویکی پدیا