میلگرد عرضی چیست؟
یکی از روش های مقاوم سازی سازه های بتنی و ساختمان ها استفاده از میلگرد عرضی می باشد، برای بالا بردن مقاومت در برابر نیروی شی از این نوع میلگرد استفاده می شود.
میلگرد عرضی چیست؟ همانطور که مستحضرید در تیرها و ستون ها میلگرد عرضی بیشترین استفاده را دارد که در قالب میلگرد آجدار با هدف ایجاد چسبندگی بهتر می شود، جهت افزایش میزان انعطاف پذیری و شکنندگی میلگرد از فولاد کربن دار استفاده می شود. (بهترین خاموت تولید شده در صنعت آهن آلات و فولاد، میلگرد A۲ می باشد که نسبت سایر میلگردها کربن کمتری دارند و این موضوع سبب انعطاف بیشتر می شود). پس از خرابی ها و آسیب های زلزله ژاپن در سال ۱۹۷۱ از این نوع مقطع فولادی استفاده کردند، در ادامه به موارد ذیل خواهیم پرداخت با ما همراه باشید…
- انواع میلگردهای عرضی
- محاسن استفاده از میلگرد عرضی
- نکته های اساسی در نصب میلگرد عرضی
- قطر مطلوب میلگردهای طولی و میلگردهای عرضی
انواع میلگردهای عرضی
آرماتورهای عرضی را بر اساس زاویه خم، کاربرد میلگرد عرضی در ستون، شکل ظاهری و فناوری تولید در دستههای مختلف تقسیم بندی می کنند.
- بر اساس زاویه خم: میلگرد عرضی در شکل و کاربرد به دو دسته اصلی عرضی ساده (خم قلاب صاف یا قائم) و مهندسی (خم قلاب ۴۵ درجه) تولید و عرضه میشوند.
- میلگرد عرضی در ستون: این نوع محصول میلگرد عرضی نسبت به شکل پذیری از سطح مقطع ستون به دو دسته مارپیچ ( احاطه کامل میلگرد طولی با انعطاف پذیری بالا) و خاموت پهلویی (دو شکل مربع و مستطیل در ۲ ،۴ و ۶ شاخه) تقسیم بندی می شوند.
- شکل ظاهری: از حیث ظاهری به دو دسته میلگرد تنگ باز ( تک شاخه یا قلاب، دوشاخه، رکابی، چند شاخه ) و میلگرد تنگ بسته ( قابلیت پیچ و برش به طور هم زمان) دسته بندی می شوند.
- فناوری تولید: نوعی از خاموت که تولید میلگردهای عرضی سبب شده تا این نوع میلگرد به ۵ دسته متفاوت تقسیم شود.
- خاموت سنتی
- خاموت ربات
- خاموت سولار یا مدور
- خاموت مارپیچ
- خاموت معمولی
محاسن استفاده از میلگرد عرضی
حفظ شکل بتن
افزایش بهبودی عملکرد لنگر خمشی آغازی
افزایش مقاومت سازه بتنی در برابر همه فرآیندهای پیچشی، تنشی و انقباضی
جلوگیری از ترک خوردن ناگهانی که منجر به ریزش سازه می شود
نکته های اساسی در نصب میلگرد عرضی
همه میلگردهای عرضی با توجه به شکل، دسته بندی و نوع عملکرد در سازه ها در ابعاد ۸ ، ۱۰ و ۱۲ میلیمتر ساخته می شود که هنگام نصب و اجرا به جهت مقاوم سازی و بالا بردن استحکام سازه بتنی باید نکات زیر را مد نظر قرار داد:
- ایجاد خم در خاموت در دمای کمتر از ۵ درجه سانتیگراد
- اتصال میلگردهای عرضی به سیم آرماتوربندی و همچنین طولی
- قرارگیری آرماتورهای عرضی در فاصلههای ۲۰ سانتیمتری از یکدیگر
- انجام عملیات خم کاری مجدد در صورت نیاز به شیوه سرد و با استفاده از دستگاه مکانیکی
قطر مطلوب میلگردهای طولی و میلگردهای عرضی
میلگردهای با قطر ۱۰ الی ۵۰ میلیمتر، در ستون ها و فندانسیون کاربرد دارند.
از میلگردهای با قطر ۶ الی ۱۲ میلیمتر برای میلگردهای عرضی مانند خاموت استفاده میشود.
نقش میلگرد عرضی در سازه ها
عدم رعایت نکات ایمنی در صنعت ساخت و ساز موجب بروز تلفات غیر قابل جبران شده که قبل از بروز این دسته حوادث می بایست اساس و پایه سازه را محکم ایجاد کرد، از این رو به دلیل نظم دهی به اجزا سازه و بالابردن مقاومت بتن های سازنده در برابر نیروهای کششی از میلگرد عرضی استفاده می کنند.
نقش میلگرد عرضی در ستون های یک سازه
- افزایش مقاومت در برابر برش ها و پیچش ها
- خاموتها معمولاً برای مقاومت در برابر برش های جانبی میلگردها استفاده می گردند.
- خاموت ها از استحکام مطلوب جهت میلگردها که در راستای تیر و ستون ها به شکل افقی و طولی و در دو ردیف بالا و پایین به کار رفته است را به وجود می آورند.
میلگردهای عرضی از میلگردهای قابل استفاده در سازه های بتنی می باشد که از مهم ترین کاربرد این نوع میلگرد در افزایش مقاومت سازه های بتنی، استحکام ساختمان در برابر طبیعی و صنعت ساختمان سازی می باشد. جهت مشاهده قیمت میلگرد نیز می توانید به سایت فولاد۲۴ مراجعه نمایید.
منبع: گروه تأمین محتوا فولاد۲۴