رشد ۷ درصدی تولید آهن اسفنجی حاصل شد
ایران یکی از کشورهای دارای مزیت گاز برای تولید آهن اسفنجی جهت تولید فولاد است. به همین دلیل نزدیک به ۹۰ درصد از تولید فولاد کشور به روش احیای مستقیم و با استفاده از آهن اسفنجی انجام میشود.
بنابراین ایران در زمره بزرگترین تولیدکنندگان آهن اسفنجی در جهان قرار گرفته است. در ایران اغلب تولیدکنندگان آهن اسفنجی خود مصرفکننده این محصول هستند.
اغلب تولیدکنندگان فولاد در ایران وابسته به آهن اسفنجی هستند؛ چرا که این محصول توسط احیای گندله بهوسیله گاز طبیعی تولید میشود. ایران بهدلیل برخورداری از گاز طبیعی فراوان، از این مزیت برای تولید فولاد بهخوبی استفاده میکند. بخش عمدهای از تولیدکنندگان آهن اسفنجی بهدلیل دارا بودن زنجیره پس از آن یعنی ذوب و فولادسازی، این محصول را در واحد متبوع خود مصرف میکنند.
شرکتهایی مانند فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و فولاد خراسان بهعنوان بزرگترین تولیدکنندگان آهن اسفنجی در ایران، بزرگترین مصرفکنندگان نیز بهشمار میروند. واحدهای تولید آهن اسفنجی در کشور اغلب در کنار کارخانههای گندلهسازی و نیز فولادسازی قرار دارند تا فاصله میان ۲ حلقه از زنجیره نیفتد. نکته حائز اهمیت دیگر در مورد آهن اسفنجی ماهیت آن است که کمتر مصرفکنندهای حاضر به حمل آن است. این محصول بهدلیل بالا بودن میزان آهن آزاد و سایر عناصر دیگر مانند گوگرد و حتی فسفر، بهسرعت اکسید میشوند. از این رو، آهن اسفنجی در بسیاری از موارد در صورت داشتن مشتری، پیشفروش میشود.
آهن اسفنجی، جزو لاینفک زنجیره تولید ۹۰ درصد از فولاد کشور
آهن اسفنجی در کشور ما جزو لاینفک زنجیره تولید ۹۰ درصد از فولاد کشور است. تولیدکنندگان بزرگ در کنار خود واحدهای آهن اسفنجی را احداث کردهاند و از این رو نیاز به خرید این محصول از تولیدکنندگان دیگر ندارند. نمودار ۱ نشان میدهد که در ۳ ماه ابتدای سال جاری حدود ۵ میلیون و ۱۹۸ هزار تن آهن اسفنجی توسط تولیدکنندگان بزرگ و کوچک کشور تولید شد که در این میان فولاد مبارکه بیشترین میزان تولید را به میزان یک میلیون و ۸۱۶ هزار تن داشت. پس از آن شرکت فولاد خوزستان با ۹۲۲ هزار تن، دومین تولیدکننده آهن اسفنجی بود. فولاد هرمزگان نیز سومین تولیدکننده آهن اسفنجی در کشور به میزان ۴۵۳ هزار تن لقب گرفت. فولاد خراسان نیز ۳۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در ۳ ماه ابتدای سال جاری تولید کرد.
دیگر تولیدکنندگان آهن اسفنجی فولاد سبا، فولاد سیرجان ایرانیان، آهن و فولاد غدیر، فولاد سفید دشت، فولاد میانه و فولاد شادگان بودند که حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن آهن اسفنجی طی ۳ ماه ابتدایی سال ۹۷ تولید کردند. نام ذوب آهن اصفهان نیز در میان تولیدکنندگان به چشم میخورد که کمتر از ۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در ۳ ماه تولید کرد. البته تولیدکنندگان دیگر مانند پارس فولاد سبزوار و یا حتی جهان فولاد سیرجان وجود داشتند که نام آنها در آمار منتشر شده از سوی ایمیدرو برده نشده است؛ چرا که ۲ شرکت یاد شده به همراه فولاد سیرجان ایرانیان از شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ میدکو، آهن اسفنجی را در بورس کالا عرضه میکنند.
منبع:فلزات آنلاین